Васил Самарски
Васил Самарски / netinfo
20 години след последната си сценична изява, бившият областен председател на БСП в Стара Загора и дипломиран магистър по управление на индустрията, бивш общински съветник и кандидат за кмет на Казанлък, собственик на радио и телевизионен сайт Васил Самарски, се върна на сцената. Като княз. На най-голямата сцена в  близо 800 хилядният руски град Толиати,  побратим на Казанлък.

Образът, в който се превъплъти казанлъшкият социалист е на грузинския Княз Вано Пантиашвили в премиерния спектакъл „Ханума“, с режисьор Олег Ринге. В главната роля на Ханума е народната артистка на Руската федерация Наталия Дроздова, Кабато е актрисата Людмила Мурнева. В спектакъла, който се реализира по проект, участват и студенти от класа на Наталия Дроздова, оркестър  с музика на живо.

Премиерата на мюзикъла бе преди броени дни, в зала, с над 1200 души публика. Спектакълът ще се играе отново през септември, из цяла Русия,  когато започна и новият творчески театрален сезон. 

„Беше  истинско предизвикателство да играя с народната артистка на Русия Наталия Дроздова, с невероятно талантливи режисьор и актьори, музиканти и студенти ... казват, че съм се справил“, сподели Васил Самарски след първото представление.

Самарски
netinfo


Последната роля на българска сцена на Самарски, е през 1992 година на казанлъшка сцена, в театър „188“ като Дон Бакър  в „Пеперудите са свободни“ на Леополд Герш. 

Владетелската роля в театъра на Толиати не е първа за настоящия председател на НЧ „Искра 1860“. През 90-те години Васил Самарски е в ролята на тракийски цар във възстановката „Мистерии в Долината“, играна край могилата Голяма Косматка, по време на Дните на тракийската култура в Казанлък. 

Премиерата на „Ханука“ се радва на голям медиен интерес в Русия. За  нея със специален акцент на българското участие, разказва и репортаж по Руската телевизия.