Битката за Бедечка – отворено писмо на собствениците
Битката за Бедечка – отворено писмо на собствениците / Гражданска инициатива за съхраняване на парк „Бедечка”

Собствениците на имоти в парк „Бедечка" разпространиха отворено писмо, което публикуваме без редакторска намеса:

Във връзка с предложението на кмета на община Стара Загора, г-н Ж. Тодоров до общинския съвет на Стара Загора за промяна в Общия устройствен план на Стара Загора, засягащи кв. "Бедечка", бихме искали да изразим и нашата позиция, като собственици на имоти в този квартал, граждани на Стара Загора и Република България.

1. Всички ние сме граждани на България, собственици на наследствени имоти на територията на кв. „Бедечка" и в качеството си на такива настояваме за спазване на нашето основно човешко право, посочено в конституцията на Републиката - неприкосновеното право на собственост, като напомняме, че според нея „принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин.. ".

2.Споделяме правото и желанието на нашите съграждани да искат от своята община повече зелени площи, повече градинки и повече въздух в нашия град, но фокусирането на общественото внимание и добре дирижираната политическа пропаганда в последните седмици, ни накара да си зададем въпроса - ЗАЩО точно кв. Бедечка се превърна в бойно поле за една привидна еко-кауза, какво ще струва това на данъкоплатците, т.е. на всички нас и кой в крайна сметка ще спечели. Излагаме своята позиция по тези въпроси по-долу.

3.Намираме предложението на кмета за промени в Общия устройствен план, вече одобрен от настоящия Общински съвет на Стара Загора през 2012, за:

a. Ненавременно - то идва в един закъснял момент, в който всеки от нас е преминал през трудния, 10-годишен път на възстановяване на собствеността си върху имоти, завещани от нашите предци. То е коствало много средства, време и нерви на всеки от нас с надеждата, че по един или друг начин ще подкрепим бъдещето на своите деца и настоящето на своите родители в нелеките икономически условия на прехода. От друга страна, отчуждаването на нашите имоти и обезщетенията, за които ще потърсим правата си в Съда за нарушаването на правата ни, претърпени загуби и пропуснати ползи, а и за съвременно благоустройство на един нов парк ще отнеме много повече средства и време, отколкото Общината Стара Загора претендира, че ще коства на всички старозагорци. Сумата ще е и неимоверно по-голяма от инвестициите на общината в изграждането на инфраструктурата на квартал Бедечка. Моля, попитайте за точните суми кмета и проектантите! Вместо да инвестира в така нужните мерки за благоустройство на другите градски паркове „Аязмото" и „Бранителите на Стара Загора" или в създаването на зелени зони в районите с липсващи такива, като „Железник" или „Казански", кметът предлага Община Стара Загора да се впусне в дълга съдебна война с неясен край с 480 свои съграждани в името на ЦЕЛ, която само привидно изглежда общественополезна. Защото според нас в крайна сметка ще обслужи не гражданите, а близки до властта лица и фирми.

b. Популистко, защото е взето в очакване на политически дивиденти, не след задълбочен обществен дебат, а под натиска на една съвсем неголяма обществена група (моля да ги преброите, било във фейсбук, било на акциите им - техните „активисти" в Стара Загора не са дори 150). Какво виждаме? Сред защитниците на парк „Бедечка" са:

• жители на квартала до „Бедечка", към които апелираме да проявят добросъседски дух, било защото живеят върху наши бивши имоти, отчуждени за „жълти стотинки" от Общината преди години, било защото развитието на района като цяло няма да бъде осмислено от застоя, предизвикан от съдебните дела, които ще последват накърняването на нашите права.

• „Зелени", които имат пълното право да защитават своите каузи, ако бъдат подкрепени от гласоподавателите на град Стара Загора;

• Приятели на природата - хора, които най-често имат най-малка представа за парка, ситуацията и изобщо проблемите на Стара Загора. Това са принципните защитници на зелената идея - всичко е чудесно, но толкова често те се борят в името на каузи, които не засягат ТЯХНАТА СОБСТВЕНОСТ и ПРАВА, нали? Хората, подписали петицията за „запазване на парка" без да имат никаква представа какво и колко струва това на нас собствениците и на нас данъкоплатците са 300, по-малко от реалния брой собственици на имоти в кв. Бедечка!

• И най-вече Лица, близки до управляващите в нашия град, заинтересовани едновременно и от неуспеха и от успеха на каузата за създаването на парк „Бедечка" наново.

1. При неуспех на тази скъпа за данъкоплатците кауза (уверяваме ви, че съдебните дела, които ще водим, ще бъдат вероятно многократно по-скъпи от цената, с която планирате да ни възмездите) и в суматохата около ВЪПРОСА ЧИИ ще са имотите, тези лица вероятно се надяват да придобият НАШИТЕ имоти на добра цена.

2. При успех, използвайки паравана на „зелената идея" и гражданското общество, те ще могат да се домогнат до НАШИТЕ земи под формата на концесия, обсъждана неведнъж в общественото пространство.

Тези Лица ще извлекат най-много дивиденти от фиктивния конфликт собственици и екоактивисти. Разделяй и владей!

c. Преднамерено и несправедливо, защото все пак защитават правата на собственици на терени в т.нар. зона „Юг", където се намират имотите на представители на едрия бизнес и за ощетяващо интересите на средните и дребни собственици в зона „Север" на кв. Бедечка.

3. В тази връзка настояваме пред Общинския съвет на град Стара Загора да защити нашите интереси, като отхвърли предложението на кмета за промени Общия устройствен план на Стара Загора.

4. В случай, че общинския съвет подкрепи това предложение, настояваме и за отговор как и с какви средства/имоти смятате да ни обезщетите и по-важното, в какъв срок? Да не забравяме и делата, които ще заведем срещу нарушените ни права на собственици и политиката на една публична институция, която е ни е въвеждала в заблуждение през последните 10 години. Тук е мястото да напомним, че дължимите средства не биха засегнали само имотите, но и разходите, които сме направили през годините, за да ги възстановим в резултат именно на политиката на Община Стара Загора. Бъдете сигурни, че сме наясно, че затлачването на един проект с подобен мащаб, нито ще спаси парка, нито ще удовлетвори нас - собствениците. Разликата е, че отговорността за загубената кауза, ще бъде понесена именно от този кмет и Общински съвет, а не от предишните или следващите.

5. Предлагаме в случай, че Общината има наистина своето екологично лоби да създаде паспорти на най-редките и стари дървесни видове (напр. старият чинар), които да бъдат защитени на място в бъдещия квартал и да приеме план за развитие на парк „Бедечка" в общинските или със сигурност по-евтините терени на север и изток от езерото „Загорка" и да инвестира в управлението и обновяването на „Аязмото" и „Бранителите на Стара Загора" и създаването на нови паркови територии в градските зони, където това липсва, напр. „Железник", „Лозенец" или „Казански".

Убедени в правата си, изразяваме надежда, че Общинския съвет, който сме избрали като гласоподаватели ще защити нашите права.

С уважение

Александър Сандев
Атанас Баджаков
Георги Сандев
Дончо Донев
Еленка Василева
Жана Сандева
Жельо Касабов
Йовка Георгиева
Мима Колева
Момка Папазова
Петра Русева
Татяна Кръстева
Юлия Донева