Аязмото с нов облик, проектът стартира тази година
Аязмото с нов облик, проектът стартира тази година / община Стара Загора

Със 7 млн. лв. ще бъде обновен Парк „Митрополит Методий Кусев". Парите са по Оперативна програма „Региони в растеж". Предстои да бъде избран изпълнител с обществена поръчка, а от общинска администрация уверяват, че проектът за обновяване ще започне да се реализира още тази година.

Към момента е възложено изработване на Подробен устройствен план на територията на парка, обясни гл. архитект на общината Виктория Грозева. „Това не може да попречи на един план за благоустройство, който има за цел единствено да възстанови разрушаващите се алеи и плочници, водни площи и не е пречка ние да поддържаме нашата зелена система".

Ще бъде запазена историческата стойност на емблематичния за старозагорци парк, уверяват и от проектантския екип- ДЗЗД "Ландшафт Архитектура Дизайн Стара Загора", представлявано от ланд.арх. Корнелия Маторова.

Проектът обхваща възстановяване и реконструкция на съществуващите кътове и елементи в историческото ядро-входно пространство около фонтана "Жабките", шадраваните и настилките по централната алея, малкото Аязмо, Алековия кът, детски площадки, спортни игрища.

Няма да има нови постройки или площадки, съществуващата растителност ще бъде запазена и обогатена с нови видове, като вече е извършена паспортизация на 2800 броя дървета. Основно средствата по проекта ще бъдат вложени и за ремонт на настилките, премахване и разчистване на храстите, засаждане на дървесни и цветни видове, водоснабдяване на фонтаните, ремонт на детските площадки и поставяне на дървени катерушки, осветление на алеите и на Алековия кът, изграждане на поливни системи.

Парк "Митрополит Методий Кусев" е първият градски парк от европейски тип в България. Неговото създаване започва по идея на Митрополит Методий Кусев през 1895 г. Паркът е разположен на площ от 3200 декара. През 1998 г. 60 хектара от неговата територия са обявени и вече притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория "национално значение".