700 казанлъшки подписа в подкрепа на книгите
700 казанлъшки подписа в подкрепа на книгите / netinfo

700 подписа бяха събрани в Казанлък, като част от националната кампания, подета преди месец. Тя бе в подкрепа искането на библиотеките в страната за приемане на стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищни библиотеки, съизмерим с международния. Затова се обявиха представителите на няколко съюза и сдружения, обединяващи хора, чиято основна дейност е свързана с книгите. Това съобщи директорът на общинската библиотека „Искра" в Казанлък Анна Кожухарова.


В свое отворено писмо до министър председателя, министрите на финансите, образованието и културата, председателите на Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели, Съюза на българските преводачи, Българската Библиотечно-информационна асоциация, Асоциация "Българска книга" и други, се обръщат към държавните институции с настояване, въпросът да не се неглижира повече, а четенето да стане достъпно за всеки гражданин на България.
Тревогата на стартиралите подписката хора на словото идва и от факта, че, както е посочено и в изнесените от тях в писмото данни, че 50 % от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, от 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга, а в последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина.


Резултатите от националната подписка ще се връчат официално днес на президента на Република България Георги Първанов.


С проект за нови книги на стойност 7 хиляди лева кандидатства казанлъшката библиотека през тази година пред Министерство на културата.
Липсата на средства през последните две години се е отразила драстично на попълването на библиотечния фонд с нова литература. През миналата година са закупени 600 книги, докато две години преди това новите книги в местната библиотека са били почти три пъти повече.