60 акта за незаконна сеч в региона само за три месеца
60 акта за незаконна сеч в региона само за три месеца / DarikNews, Невена Божкилова

60 акта за незаконна сеч, в това число и в района на село Дъбрава, в близост до кв. „Лозенец", са били съставени само за първото тримесечие на тази година. Конфискувани са и 5 коня. Това коментира по време на годишния отчет на Регионалната дирекция по горите Стоян Димитров, който отговаря за този район. „Проблемът е социален. Ако се подобри възможността тези хора да работят, ще намалеят и набезите срещу горските площи", убеден е Димитров.

Съвместната работа с полицията и новият Закон за горите, който влезе в сила от 9 април 2011 година, определено дават резултат. За 2011 година има 33 присъди, сочат данните в отчета. Преди това цифрата е била нула. На този етап няма нарушения от страна на фирмите, които работят в гората, доволен е директорът на Регионалната дирекция по горите - Стара Загора инж. Петър Заяков.

Общо са съставени 468 акта в старозагорска област за 2011 година. Наказателните постановления са 365, половината от които са изпратени на прокуратурата. 757 куб.м дърва в региона са отсечени незаконно, 36 куб. строителна дървесина. В полза на държавата са конфискувани 350 куб. м дърва, 86 каруци, 18 коня, 5 лодки и др. За съжаление процентът на събираемост на сумите от влезлите в сила наказателни постановления - 12%.

Като закономерност се наблюдава увеличение на широколистните видове в област Стара Загора. Те са 74 %, а иглолистните дървета са 26 % от горския фонд.