5 фирми с опит за данъчни измами в еврозоната
5 фирми с опит за данъчни измами в еврозоната / netinfo

49 фирми са проверени от инспекторите на НАП Стара Загора поради несъответствия в декларираните от тях доставки от фирми в ЕС. След съпоставка с информацията, получена от данъчните администрации на страните от Евросъюза несъответствията в отчетените сделки са на стойност 7 109 347 евро. Само 5 от проверените фирми не са декларирали доставки на стоки за 123 244 евро.

Идентифицирани са 14 фирми,  които са декларирали вътреобщностни придобивания в по-късен данъчен период в размер на 1 955 804 евро. При 6 от тях се налагат актове за нарушения на Закона за данъка върху добавената стойност, информират от НАП Стара Загора.

Инспекторите по приходите са изпратили 12 запитвания към съответните данъчни администрации на страните членки за проверка на действителността на сделките. До момента са получени 8 отговора, като при 7 от случаите българските контрагенти ще бъдат обложени, поради факта, че не са декларирали изпращания към страните от Евросъюза. Допълнително установените задължения са за над 60 000 лева.

30 са фирмите допуснали технически грешки при попълване на дневниците за продажби.