Представителите на ГЕРБ-СДС, БСП , "Синя София", ИТН, ВМРО и независими в Столичния общински съвет внасят писмо до кмета на София Васил Терзиев с искане за незабавно спиране на проекта за столичния бул. "Патриарх Евтимий".

Идеята на проекта за бул. "Патриарх Евтимий" е отпадналите паркоместа от бул. "Патриарх Евтимий" да се компенсират на бул. "Витоша", да има бус лента и велоалея, както и монтиране на специални платформи, с които нископодовите тролейбуси да бъдат достъпни. Зад него стоят ПП-ДБ и "Спаси София", заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.
 


Стартират промени в центъра на София - паркиране, велоалеи, бус ленти

Иван Таков от столичната левица заяви, че ситуацията в момента е безпрецедентна. Той подчерта, че от години има недоволство на хората заради възможността да отпаднат паркоместата на бул. "Патриарх Евтимий", които и без това са малко в тази зона. "Нека да сме наясно, над 140 паркоместа ще паднат на "Патриарха", каза Таков и посочи, че въвеждането на бус лента ще доведе до хаос в тази зона. По думите му в даден момент и двете ленти ще бъдат блокирани.

"Ние не приемаме по този начин да бъдат решавани проблемите на София", категоричен е Таков и обяви, че внасят искане и настояват кметът Терзиев да спре проекта. Ивайло Йонков обяви, че от "Синя София" призовават да се спре ремонтът на бул. "Патриарх Евтимий" и внасят предложение за спирането му, докато не се преразгледа проекта и се гласува от Общинския съвет.

Реакцията на ответната страна

Велоалеята и буслентата по бул. „Патриарх Евтимий“ са потвърждавани във всеки един стратегически документ на Столичната община, коментира от своя страна Борис Бонев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ – (Спаси София).
 


Временна организация на движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в София

Програмата за развитието на велосипедния транспорт е приета от Столичния общински съвет, добави Бонев. "Видяхме опит за намеса в разделението на властите и грубо погазване на демократичните принципи и закона", добави той във връзка с искането за спиране на ремонтните дейности.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА