/ БГНЕС
Нова наредба за обществения ред предвижда по-високи глоби
Ще успеят ли столичните общинари да придвижат Наредбата за обществен ред
98982
Ще успеят ли столичните общинари да придвижат Наредбата за обществен ред
  • Ще успеят ли столичните общинари да придвижат Наредбата за обществен ред
Разбиване на бетон, къртене, рязане с ъглошлайф и други подобни шумни ремонтни дейности ще бъдат забранени в часовете за почивка. Това е записано в последния вариант на Наредбата за обществения ред и сигурност.

В предишния текст се забраняваха всички строително-монтажни дейности, без изключение. Заради този и още няколко спорни текста, Наредбата беше отлагана за гласуване няколко пъти. Днес вече тя влиза в Столичния общински съвет.
 
В последния вариант на Наредбата за обществения ред и сигурност е прецизиран текстът за строително-монтажни дейности, които са забранени в часовете за почивка между 22.00 и 8.00 ч. през работните дни и 21.00-9.00 ч., както между 14.00-16.00 ч. през почивните дни, обясни Иван Илиев - председател на комисията по сигурност в Общината.
 
Освен това е поправен текстът, засягащ скейтърите. Според новата наредба не им е забранено да правят каскади извън обособените за това места, а да карат върху парапети, пейки, бордюри и друга общинска собственост.

Да събират дарения по улиците пък ще е позволено само на Българския червен кръст и неправителствени организации. И за тях обаче ще е необходимо да имат разрешение от Столичната община за точното място. Не е забранено обаче такива касички за дарения да има в училищата или на касите в супермаркетите - не може да има обаче по улиците, паркове и други обществени територии, за да се намали риска от измама.

Остава също забраната и за миене на стъкла, просене и всякакви развлекателни дейности по пътните платна.

Текстовете предвиждат до 300 лв. за миене на прозорци на коли по кръстовищата. До 100 лева ще бъдат глобявани и улични музиканти без разрешителни.