Първият сняг слезе от Витоша
Първият сняг слезе от Витоша / БГНЕС

София осъмна със сняг. Синоптиците прогнозират, че още след обед от запад валежите ще спират и така снегът отново ще остане по най-високите част на планината Витоша, съобщава БГНЕС.

Пътищата са мокри и хлъзгави. Около 6,30 часа сутринта над София заваля слаб дъжд, който премина в сняг. Вследствие на силния вятър, който от снощи духа в столицата, на много места в града има обърнати кофи за смет, изпочупени огради и скъсани рекламни транспаранти, паднали ламарини.

Силният вятър е повалил дървета и е прекършил клони на много места в София през нощта на 21 срещу 22 ноември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации. Спасителни екипи са отстранили паднала голяма топола в столичния кв. "Владая". Премахнати са паднали дървета в село Бусманци - по пътя за гара "Искър", в ж.к. "Люлин", до сградата на "Булгаргаз", в ж.к. "Младост", ул. "Бистришко шосе", от околовръстния път, в отсечката между Симеоновското и Бистришкото шосе.

Паднали дървета са отстранени и в кв. "Драгалевци" - пред резиденция "Бояна", на бул. "Ботевградско шосе" и до блок 203 в ж.к. "Света троица", където дървото е засегнало три леки автомобила.

Отстранена от уличното платно е паднала покривна конструкция на склад за строителни материали на ул. "Траян Танев" в кв. "Суходол" и рекламно пано, паднало върху лек автомобил на ул. "Хан Аспарух". 

Всички пътища в София са проходими, няма заледени участъци, информират от пресцентъра на Столичната община. Проблем с електрозахранването заради скъсани електропроводници има в кварталите "Горубляне",  "Драгалевци" и "Гоце Делчев", съобщава БТА.

По отстраняване на аварията работят шест екипа. В различни части на София има паднали клони, които са преместени от пътните платна и по-късно ще бъдат извозени.

Столичният инспекторат и районните кметове са осигурили 24-часово дежурство за наблюдение на обстановката и за контрол на работата по поддържането на уличната мрежа.

Снегорини са започнали да отстраняват снега от пътните платна, като техниката ще работи приоритетно по бул. "България", бул. "Цариградско шосе ", улиците с масов градски транспорт и тези с обществена значимост.

Колите на градския транспорт се движат нормално за зимни условия. Известни затруднения има по линиите за Мърчаево, Драгалевци, Лозен, Банкя, Кокаляне и Горубляне, посочват от общината.

С 15-20 минути закъсняваха полетите на Летище София заради силния снеговалеж тази сутрин и необходимостта от почистване на пистата, съобщиха за Дарик от пресцентъра на летището. Ситуацията там се нормализира.