Работещи в столичния градски транспорт имат среща с кмета на София Васил Терзиев. Те излязоха на протест в столичния квартал "Дружба" в 8 часа. Акцията е организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите.

протест градски транспорт софия дружба недоволство линии
БТА

протест градски транспорт софия дружба недоволство линии
БТА

Демонстрацията се проведе на последната спирка на линии 4, 88, 204, 304, 384 и H4 от градския транспорт. Те обслужват кварталите „Гоце Делчев”, НИМ, Зоопарка, „Хаджи Димитър” и летище „София”.

Както разбирам, някой отклонява рейсовете, които не могат да стигнат до последната спирка, така че колегите са готови да блокираме "Цариградско шосе", каза председателят на ФТС Александър Шопов. Той потвърди, че имат покана от кмета на София Васил Терзиев днес след протеста.

протест градски транспорт софия дружба недоволство линии
Георги Димитров


Часовете за работа са много, не достигат хора, извънреден труд се дава, заяви Валери Петков, който е ватман. По думите му основната заплата е 1830 лв. на ватман. Когато правим двойни надници, взима 200-300 лв. отгоре, посочи Петков.

На място бе и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

протест градски транспорт софия дружба недоволство линии
Георги Димитров

протест градски транспорт софия дружба недоволство линии
Георги Димитров

Шест линии на градския транспорт в София бяха засегнати.

В публикувания проект за бюджет на София за 2024 пари за увеличение на заплатите в градския транспорт няма, заяви Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Георгиев припомни, че кметът Васил Терзиев е обещал 15%, но в публикувания снощи проект за бюджет увеличението е 0% увеличение.

„Той дължи отговори на всички работещи в транспорта - къде е обещаното от него, какво ще им обещае днес и защо не го направо снощи, преди публикуването на бюджета“, заяви Георгиев и добави: „През всяка година от предходния мандат от 2019 г до края на 2023 г. ние осигурявахме увеличение с 10% на заетите в транспорта - въпреки КОВИД, въпреки поскъпването с 330% на горивата и отказа на правителството на ПП да подпомогне София. Над 7000 са работещите в обществения транспорт и да бъдат излъгани и лишени от увеличение на изоставащите от частния сектор заплати е непочтено към тях, но и вредно за всички останали граждани и пътници, защото шофьори и механици не достигат и сега“.

За да на бъде голословен, той приложи и доказателства снимка на параграфа за градски транспорт в Бюджет 2023 и Бюджет 2024. „

„Все 174 млн. лв. и нито лев повече за увеличенията на заплатите на работещите в сектора. Проверете и вие в Бюджет 2024, прилагам го и него - може да пропускам нещо наистина“, заяви Георгиев, питайки дали това не е грандиозен гаф или грандиозна лъжа. 
Борислава Бабиновска/БТА, БНР, БГНЕС