Промени в движението заради откриването на IKEA в София
Промени в движението заради откриването на IKEA в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Промени в движението заради откриването на IKEA в София
44937
Промени в движението заради откриването на IKEA в София
  • Промени в движението заради откриването на IKEA в София

Засилено полицейско присъствие, повече градски транспорт и Охранителна полиция ще има през целия ден по Околовръстния път заради откриването на магазин ИКЕА (IKEA) в София.

Очаква се 10 полицаи от КАТ да регулират трафика на Околовръстния път и "Бистришко шосе" в столицата, а пет автобуса на градския транспорт да спират в района на магазина. Охраната и осигуряването на движението вътре в търговския обект се поема от частна охранителна фирма, а полицията ще се грижи за сигурността извън него.

Полицаи ще има и на светофара на "Симеоновско шосе", и на кръговото, като от КАТ ще подпомагат движението още от "Дървеница". Това каза началникът на столичния КАТ Богдан Милчев. Паркингът е с капацитет само 1200 автомобила и ако наведнъж дойдат 300, е възможно да се блокира лентата за движение на Околовръстния път, каза още той. Милчев изрази съмнение, че частната охранителна фирма, която е наета от ИКЕА, ще успее да се справи с очаквания наплив.

"Ние ще контролираме движението отвън, но ако няма добра организация отвътре и автомобилите няма как да влязат, защото тук е блокирано, те ще останат на платното и ще се създаде голям проблем. Затова ще изкараме доста полицаи, с които ако се създаде такъв проблем, да пренасочваме движението извън отсечката на Околовръстния път", посочи той.

В деня на откриването автобусите на градския транспорт с номера 69, 70, 111, 122 и 123 ще спират в района на пътен възел "Околовръстен път" - бул. "Св. Климент Охридски" /ул. "Бистришко шосе", в близост до мебелния магазин. Това каза заместник-кметът по транспорта Любомир Христов и уточни, че най-малкият интервал на придвижване ще е 4 минути на линия 111. "Между паркинга на лифт Симеоново и магазина ще има пуснат шатъл. Хората, които биха желали да си спестят евентуални затруднения с придвижването си с личен автомобил до тук, биха могли да използват обществения транспорт", каза заместник-кметът. По думите му при необходимост има възможност да се пуснат допълнителни линии на градския транспорт.