Преподаватели в НГДЕК масово хвърлят оставки
Преподаватели в НГДЕК масово хвърлят оставки / снимка: БГНЕС
Преподаватели в НГДЕК масово хвърлят оставки
78441
Преподаватели в НГДЕК масово хвърлят оставки
  • Преподаватели в НГДЕК масово хвърлят оставки

35 учители от Националната гимназия по древни езици и култура са подали оставка, потвърди пред Дарик Марта Методиева, преподавател по латински език. По думите й част от родителите са заявили, че ако не се реши проблемът с училището, имат намерение да отпишат децата си.

Протест на родители и ученици срещу местенето на Класическата гимназия

Днес за пореден ден занятията в Класическата гимназия бяха преустановени, а причината е обявеният траур в памет на преподавателя по немски език Бойко Атанасов, който почина вчера след разговори с представители на Министерство на културата и родители за това каква ще бъде съдбата на прехвърляното от сграда в сграда училище.

Междувременно този следобед учители от гимназията, начело с директорката са били на среща в културното ведомство. До разговор с министър Вежди Рашидов, обаче не се е стигнало, тъй като не е бил в сградата, обясни Методиева.

От министерството отказаха всякакъв коментар.

Сагата около съдбата на Класическата гимназия се разраства, след като преподаватели, ученици и родители се противопоставиха на това училището да бъде преместено в „Модерно предградие”.

След като вчера преподавателят по немски език Бойко Атанасов, един от радетелите за това гимназията да остане в центъра на София, почина след разговори с ресорното ведомство и родители за съдбата на училището, днес повече от половината възпитатели са депозирали своите оставки пред директора Мариела Папазова, заяви Марта Методиева, учител по латински език.

Учител от НГДЕК почина в ръцете на родителите

„Фактите са такива - 35 учители са подали заявления за напускане на директора. Тя ще реши дали да ги изпълни или не, те са входирани и се водят подадени. В понеделник въобще не ясно какво ще се случи, какво правим с учебния процес, къде го провеждаме, това е друга тема”, обясни тя.

Заради конфликтите за това къде да се помещава гимназията и невъзможността за провеждането на нормални занятия, много от родителите възнамеряват да преместят децата си в други училища, допълни Методиева.

„Много родители са заявили, че ако не се реши по цивилизован и хуманен начин всичко, което се случва в гимназията, най-вероятно ще изтеглят децата си. за всички вече става видимо, че като че ли решението на министерството просто унищожи това училище”, заяви още Методиева.