Обсъдиха вариантите за реформиране на Студентски град
Обсъдиха вариантите за реформиране на Студентски град / снимкa: Sofia Photo Agency
Трима ректори на университети, директорът на Седмо Районно полицейско управление в Студентски град, народните представители Валентина Богданова, Пламен Панайотов и Евгени Чачев са сред членовете на работната група за Студентски град. 25-те членове на групата, сред които има и представители на студентите, бяха избрани след дискусия в Техническия университет.

За ръководител на новата работна група бе избран кметът на Район Студентски – Димитър Дилчев: „Считам, че сме подбрали доста сериозни институции и техни представители. Тук ще излязат конкретни искания и целта на тази работна група е да знае ясно тези искания към коя институция трябва да бъдат обърнати”.

На срещата бяха обсъдени проблемите с презастрояването и реституцията в Студентски град. По думите на ректора на Лесотехническия университет проф. Нино Нинов, който също е член на работната група, резиденция „Бояна" и Студентски град са с еднакъв статут, но за разлика от резиденцията, студентският квартал няма защитата на държавата: „Териториите на висшите учебни заведения територията на Студентски град беше публична държавна собственост. За мен всичко, което се извърши тук, е противоконституционно”.

Относно заведенията в Студентски град част от студентите заявиха, че затварянето им не е решение на проблема: „Много студенти ще останат без работа, останалите, които всеки Божи ден излизат, ще тръгнат по центъра. Какво печелим? Прехвърляме проблема в центъра”.

По повод предвижданите за утре студентски шествия Георги Илиев, председател на Националното представителство на студентските съвети, призова колегите си да не прибързват с протестните действия: „Да дадем шанс на тази работна група и едва след като отчетем някакви резултати, например в средата на януари, тогава вече да говорим да правим ли шествие и бунтове, защото напрежението си го има”.