Над милион столичани гласуват на частичните местни избори
Над милион столичани гласуват на частичните местни избори / cнимка: Sofia Photo Agency
Над милион столичани гласуват на частичните местни избори
23433
Над милион столичани гласуват на частичните местни избори
  • Над милион столичани гласуват на частичните местни избори

Изборният ден в столицата започна нормално, съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Диана Зулчева. Все още не са отворили няколко секции в София, които изчакват членове на секционни избирателни комисии. Вероятно те ще бъдат заменени с нови членове или секционните комисии ще работят в намален състав. Няколко секции вече са започнали работа с по-малко членове, което е разрешено от закона. В столицата са разкрити 1 424 секции, 15 от които служебни.

1 110 258 столичани ще гласуват в частичните местни избори, уточни Зулчева. Те ще могат да изберат между 18 кандидати за кмет на София. Жителите на Панчарево ще избират и районен кмет, като за поста са се кандидатирали седем души.

Изборният ден започва в 6.00 часа и приключва в 19.00 часа. В столицата са разкрити 1424 избирателни секции, 15 от които служебни.

Диана Зулчева обясни как трябва да се упражни правото на глас: „Гласува се с интегрални бюлетини, на които са изписани имената на кандидати за съответния вид кмет, а за район Панчарево - с втора интегрална бюлетина и за кмет на район Панчарево. Всеки гласоподавател трябва в квадратчето, където е посочен съответният номер на политическата партия или съответният независим кандидат, да отрази своя вот по недвусмислен начин". Зулчева допълни, че в закона не е предвиден специален символ, но обикновено се използва тикче, ченгелче или кръгче. Символът не бива да излиза от квадратчето с номера на избрания кандидат, както и да не съдържа букви, цифри или други символи, които могат да бъдат използвани за други цели, добави Зулчева. В противен случай гласът ще бъде зачетен като недействителен.

Ако гласоподавател установи нарушение в изборния ден, той може да подаде сигнал в Секционната избирателна комисия или в Общинската избирателна комисия.

Хората с увреждания могат да бъдат транспортирани до избирателните секции, ако се обадят в Общинската избирателна комисия на телефон 080020720.