/ БГНЕС
Общо около 4500 битови и 250 стопански клиенти на ЧЕЗ са били засегнати след вандалската проява върху електрическите стълбове на дружеството. Това обясни в ефира на NOVA директорът на отдел „Експлоатация и поддръжка” към ЧЕЗ Електроразпределение – България инж. Васил Василев. 

"В петък срещу събота в района на Казичене бяха засегнати около 4000 битови и 150 стопански клиенти. В неделя срещу понеделник са засегнати около 500 битови и 100 стопански такива на територията на Лозен", поясни той.

Вандали потрошиха 10 стълба на ЧЕЗ в София

Инж. Василев изтъкна, че това не е единствената вандалска проява срещу имуществото на ЧЕЗ. „Това е поредното посегателство. Има много други случаи – пожари по кабелни трасета, счупени стълбове, скъсани кабели при изкопни работи. Щетите надхвърлят 1 милион лева годишно. За последния случай сме информирали Министерството на вътрешните работи и Министерството на енергетиката, които ще установят извършителите и причината за посегателството", коментира директорът на отдел "Експлоатация и поддръжка" към ЧЕЗ. 

Той поясни, че при подобни обстоятелства няма опасност от изгаряне на електроуреди в домовете на потребителите. Кметовете на Лозен и Казичене обясниха, че електрозахранването в двете населени места е възстановено много бързо - в рамките на два часа.