/ лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Лекарски екипи ще обиколят столичните ясли за профилактични прегледи
99784
Лекарски екипи ще обиколят столичните ясли за профилактични прегледи
  • Лекарски екипи ще обиколят столичните ясли за профилактични прегледи
До февруари 2019 г. децата във всички 24 столични ясли ще бъдат прегледани профилактично от специалисти. Шестте лекарски екипа се състоят от доктори от университетски и общински болници. Те ще извършват прегледи в сферата на кардиологията, ортопедията, уши нос гърло, дерматологията и други.
 
Ако лекарите установят проблем, ще насочат децата към болниците, а ако той е малък - към личния им лекар.
 
Докторите ще извършват профилактиката безвъзмездно. Инициативата на софийската община и столичната лекарска колегия.
 
На 5 и 6 декември в две софийски ясли ще се състоят първите профилактични прегледи от пилотната инициатива. Идеята е след яслите, прегледите да продължат и в детски градини и училища, каза председателят на здравната комисия в общината д-р Веселин Милев.
 
"Два са вариантите. Единият е в съответните ДКЦ-та, които са по района за съответното училище или детска градина. Другият е в самите училища или детски градини, но това е въпрос, който ще решим", обясни той.

Родителите няма да присъстват на прегледите в яслите, затова в момента се набират писмени съгласия. Те ще се извършват сутрин, съобразявайки се режима на децата, увери председателят на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.
 
"Тук решихме да върнем профилактирането по ясли, където по детските ясли ежемесечно да се осъществяват такива профилактични прегледи от специалити в областта на отоларингологията, ортопедия и травматология, детска кардиология и педиатри също ще има в екипа", поясни д-р Меджидиев.   
 
Той допълни, че от друга профилактична кампания - "Детско здраве", която обхваща 10 български града, е установено, че при 65% от децата има здравословен проблем.