Граждани излизат на протест срещу „енергийната мафия”
Граждани излизат на протест срещу „енергийната мафия” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В София ще се проведе шествие - митинг под надслов: „Да защитим българските интереси в енергетиката”. Протестното шествие се организира от Движение за Енергийна независимост „ДЕН”. Сборният му пункт е 17.00 ч. на традиционното вече място за старт на митинги и протести - при пилоните на НДК. Шествието ще премиен по бул. „Витоша” и ще се отправи към площад „Независимост”.

Някои от девизите на протестиращите гласят: „Не на АЕЦ „Белене” - не на нова икономическа катастрофа!”; „Добив на шистов газ със сигурни регулации = икономически растеж = на нови работни места = по-ниски цени на енергия!”; „Настояваме за гражданска квота и независим ДКВЕР!”; „Либерализацията на енергийния пазар = обективни потребителски сметки!”; „За прозрачност в износа на електроенергия!”; „Ограбените средства от енергетиката - обратно в България!”.

В апел от Движение за Енергийна независимост „ДЕН” се обръщат към всички граждани, граждански организации и политически партии да се присъединят към демонстрацията, за да „не бъдат повече ограбвани от енергийната мафия”.

„Състоянието на енергийния сектор в България е в критичен момент. Сметката за това състояние плащат всички български граждани и фирми.

Лансираният преди години от Георги Първанов предателски „Голям шлем” в енергетиката е срещу националните ни интереси АЕЦ „Белене” е корупционен и заробващ България проект с дългосрочни необратими негативни икономически последствия. „Южен поток” по начина, по който се замисля, не отговаря на интересите на страната и на европейските принципи за либерален пазар.

Налагането на забрана за проучване и добив на шистов газ е фронтален удар върху националните интереси и енергийната сигурност. Политиката на правителството в енергетиката и особено в газовия сектор до сега води до продължаване на пълната зависимост от Русия и до високите сметки за потребителите. В българската енергетика продължават да доминират фирми и структури директно свързани с чужди икономически интереси, които се самоопределят като „лидери” на българската енергетика и определят нейната политика.

Обръщаме се към гражданите, гражданските организации и политически партии, споделящи тези виждания и не искат да бъдат повече ограбвани от енергийната мафия, които искат демократично бъдеще и развитие на страната, а не енергийна зависимост от Русия. Да започнем публични протестни действия, за да защитим себе си и бъдещето на България”, заявяват от „ДЕН”.