Двойно по-скъп билет за Столичния зоопарк
Двойно по-скъп билет за Столичния зоопарк / снимка: БГНЕС

Издръжката на Столичния зоопарк е три пъти по-голяма от приходите, които получава. Така зам.-кметът Дончо Барбалов обоснова предложението си за двойно поскъпване на билетчето.

Зам.-кметът по финансите предлага по-високи цени на общо 32 местни такси и услуги средно с около 5,5 на сто, по предложение на някои районни администрации и общински предприятия.

Проектът за нормативните изменения е качен на сайта на Столичния общински съвет и предстои да се обсъжда. Барбалов изчисли, че с около 300 хил. лева ще се увеличат приходите в общинския бюджет след приемането на измененията, като за сравнение - 4,6 млн. лева са приходите от такива услуги за миналата година. За тази година се очаква приходите да са 5,5 млн. лева, каза още той.

"Става въпрос за такси и цени на услуги, които не са актуализирани от доста години. Има за някои услуги, за които не е съществувала цена, а това в голяма степен е свързано с разходи за общината. Например имаме услуги, където трябва да пишем до други общини, да получаваме отговор, а за всичко това досега не сме събирали никакви пари", обясни Барбалов.

Той подчерта, че годишната издръжка на Столичния зоопарк е 2,2 млн. лева, а приходите са около 640 000 лева. "С предложението за увеличаване на цената на билета общината няма напълно да си покрива разходите, но това мисля, че е приемливо от гледна точка на социалните функции, които изпълнява, ще намалим субсидирането на неговата дейност от страна на общината", каза още Дончо Барбалов.

В частта за зоопарка, предложението предвижда безплатно да влизат малчуганите само до 3-годишна възраст, а не до 7 години, както е сега. За всички от 3 до 18-годишна възраст билетът за зоологическата градина вече ще струва 2 лева, а за хората над 18 години - 4 лева, при 2 лева сега.

За първи път зоопаркът въвежда и абонаментна годишна карта за посещения, която ще струва 50 лева.

Предлага се различна стойност на билета в зависимост от възрастта и възможността за групово или индивидуално посещение.