Британска НПО дава идеи за решаване на проблема с уличните кучета, Найденов хвали екипа на Фандъкова
Британска НПО дава идеи за решаване на проблема с уличните кучета, Найденов хвали екипа на Фандъкова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мерките на Столична община за справяне с проблема с бездомните кучета са в правилна посока. Това мнение изрази пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов. Според него на екипа на столичния кмет Йорданка Фандъкова трябва да се даде обществено доверие, за да продължат усилията. Найденов направи и уговорката, че решаването на проблема зависи от обществото като цяло и от всеки един човек, за да не се изхвърлят малки кучета по улицата, което утежнява ситуацията.

Експерт от британската неправителствена организация „Нейчър Уоч" предложи мерки за справяне с проблема с безпризорните животни у нас. НПО-то вече има реализиран подобен проект в Украйна, където е работило с местните власт и по думите на британеца е постигнат успех.

Според специалиста първото нещо, което трябва да се направи е проучване на точния мащаб, да се установи точният брой на кучетата по улиците. Следващата стъпка е да се проучи общественото мнение и нагласите на хората за различните варианти за справяне с проблема. Според него вариантът за прибиране на кучетата и евтаназирането им след като никой не ги потърси за определен период от време е най-крайното и последно решение.

„Неправителствените организации в София трябва да работят с общината и да се каже: след тридесет или шейсет дни в приюта ние ще потърсим благотворителна организация, която да потърси дом за това куче и чак тогава, ако на животното не бъде намерен дом, това е последното крайно нещо", коментира той.

Не е истина, че в развитите държави в Европа не се пристъпва към евтаназия на животните като крайна мярка, в повечето европейски градове има такава възможност - това се прави във Великобритания, САЩ и други. Единствената страна, където няма предвидена такава опция, е Германия. Според специалиста строителството на приюти е временно, а не кардинално решение на проблема. „Имате нужда от приют, но това е кратковременно решение", коментира той и допълни, че издръжката на приют за 1000 кучета би глътнала много средства. Според експерта трябва национална стратегия за регистрация и кастрация, която да работи във всяко село и всеки град, както и много работа за ограмотяване на населението. Трябва да се даде възможност на една баба пенсионерка например да остави новородените малки в приют и срещу това да получи безплатна кастрация на кучето си, като затова трябва да служат приютите, а не в тях да се събират и отглеждат кучета, което той смята за „икономическо самоубийство". „Питайте хората и решете проблема в името на хората и на животните, защото ако властите връщат кучетата в квартала, а хората не ги искат, се стига да отравяне, убийства на животни. Това не е в интерес нито на хората, нито на животните", коментира той.

Според земеделския министър, това, което се предлага от британската НПО, се е правело по времето, когато кмет на столицата е бил Стефан Софиянски - животните са били прибирани, и ако някой не ги потърси до 14 дни, са били евтаназирани. Тогава по думите на Найденов кучетата са били повече отколкото сега. Затова според него мерките, предприети в момента от Столична община, са правилни.