20 млн. лв. са нужни за изграждането на античния комплекс „Сердика
20 млн. лв. са нужни за изграждането на античния комплекс „Сердика / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

До есента ще бъде готов първият етап от античния културно-комуникационен проект "Сердика", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. За осъществяването на проекта ще бъдат необходими около 20 млн. лева, които ще бъдат осигурени от оперативни програми. Територията, на която ще се простира проекта, е 16,5 дка.

През първия етап ще бъдат свързвани двата подлеза пред ЦУМ. Между сградите на президентството и на Министерския съвет е предвидено изграждането на стъклен купол, каза заместник-министърът на културата Тодор Чобанов: „Ако разкрием тези уникални следи от Антична София, действително ще имаме потенциал за ЮНЕСКО. Основният проблем при Колизеума е да се отчуждят всички терени, да се реши съдбата на съществуващите отгоре сгради, но с архитект Диков водим един непрекъснат диалог как това ще стане възможно. Основно е въпрос на ресурси".

Археологическите проучвания в района се финансират със 71 хиляди лева от "Метрополитен" АД, допълни кметът Йорданка Фандъкова. Тя каза, че още преди започването на обекта е правено изследване и е било ясно, че там ще има много ценни останки: „Детайлите са изненада. Археолозите са много ентусиазирани, защото всеки ден намират нещо ново".