Започнаха проявите за Коледа и Нова Година в затвора в Сливен
Започнаха проявите за Коледа и Нова Година в затвора в Сливен / Дарик , Архив

С коледна спартакиада започнаха празничните прояви в Сливенския затвор. Отвори врати и работилницата на Дядо Коледа, съобщи за Дарик Сийка Павлова - н-к сектор "Социална дейност и възпитателна работа".

Изработват се коледни картички и аксесоари за елха. Те ще бъдат подредени в изложба-базар. Със събраните средства ще се купят консумативи за изградените клубове, като всеки клуб разучава коледни песни, обичаи, танци и стихове, които ще бъдат представени на общ затворнически  концерт. Обявен е литературен конкурс „Чудесата на Коледа", като няма ограничения в жанра, тече и конкурсът „Коледно настроение" за най-добра украса в клуб, уточни Павлова.

 Танцов ансамбъл „Детелина" от 11-то СОУ „Константин Константинов" ще гостува на сливенския затвор на 15 декември с коледен концерт. А група затворнички на 27 декември ще зарадват хората от Старчески дом в Сливен с концерт и подаръци за Новата година.

На 19 декември ще се състои празничен концерт, на който ще се пресъздадат обичаите Бъдни вечер, Коледа, ще бъде показан и танцът на Снежинките, информира Сийка Павлова. Обредни хлябове и коледни сладкиши ще бъдат представени на изложба „Моята коледна рецепта" на 24 и 25 декември.

Мероприятията продължават с базар на сурвакници, изработени от жените в затвора, а на 31 декември ще е Новогодишният бал. Сред празничните прояви ще има и денс-парти.

Въпреки малките финансови възможности, за поредна година жените, лишени от свобода  откликват на идеите и целите на Националната кампания „Българската Коледа".  Събраните средства ще бъдат предоставени на дарителската кампания под надслов „Подари усмивка на дете в беда".  Миналата година по сметка са преведени около 250 лева, информира Павлова.