Започна засаждане на дръвчета
Започна засаждане на дръвчета / Дарик Сливен, архив

Започва поетапна подмяна на чинарите по бул. „Христо Ботев“ и по ул. „Добри Димитров“ в Сливен. Емилия Кючукова, главен инспектор „Екология“ в общинска администрация Сливен съобщи, че през почивните дни ще се засаждат дървета в кварталите "Сини камъни", "Клуцохор", "Българка" и по Бургаски подход. Предвидени за засаждане са 72 дървета – чинари, 40 конски кестена, 10 китайски мехурника и 10 копривки.  Започва подмяната и допълването на кълбовидната туя на кръговото кръстовище на бул.”Цар Симеон” и ул. ”Генерал Скобелев”.

Следващата седмица ще се осъществи запълването на цялата площ на кръговото кръстовище с трайна вечнозелена храстова растителност.

700 дървета и три хиляди храсти са засадени в Сливен през есенно-пролетната кампания на 2012-2013 г. От тях има растения, които трябва да се подменят за сметка на дружеството, което отговаря за поддръжката на зелените площи на територията на града, когато касае период от един вегетационен сезон.

Сега и следващия месец ще се продължи залесяването с бреза, обикновен кестен и някои видове храсти.

 

Емилия Кючукова посочи, че най-същественото към момента са резитбите на дърветата, които ежегодно се правят в периода на покой.  Според нея гражданите вече са осъзнали необходимостта от извършване на съответните резитби, особено на дървета, чиито корони не са рязани повече от 80 години, имат крехка и чуплива дървесина и застрашават да нанесат щети. Тази година резитбите се провеждат по молби на граждани и по график.