В. Добрева : Парите отпуснати  за образование са двойно повече
В. Добрева : Парите отпуснати за образование са двойно повече / netinfo

"Отпуснатите средства за образование от 1,3 млрд лева нараснаха на 2,9 млрд лева от 2005 година до сега.  Парите сега са увеличени двойно", това заяви в Сливен заместник-министърът на образованието и науката Ваня Добрева. 

Ние сме един изключително добре работещ екип, който подлага всяка своя стъпка на широка обществена дискусия. Образованието е сфера, която засяга всеки българин и ние винаги сме държали на този непосредствен диалог с хората. В областта на средното образование ще посоча Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищната подготовка и възпитание, която беше одобрена от Народното събрание. Чрез нея ние дадохме възможност през следващите 10 години да бъдат извършени ясни и обмислени стъпки за развитието на българското образование. Националната програма бе разгледана и обсъдена от всички гилдии и заинтересовани лица. Успяхме да въведем нова система за финансиране, делегирани бюджети, редица национални програми, добави Добрева.

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Добрева се срещна  днес с бивши и настоящи преподаватели от града и с представители на културната общественост във връзка с 24 май - Денят на славянската писменост и култура. Тя благодари на хората на духа за всекидневния им подвиг. 

Ваня Добрева  представи отчет за свършеното от Министерството на образованието и науката през изтичащия мандат, като акцентира на осигурените безплатни учебници за децата до 8 клас, държавните зрелостни изпити, увеличените стипендии за студенти и докторанти, новите учебни сгради, наредбата за държавен стандарт при изучаването на българския книжовен език, и други. 

 Народният представител Иван Славов заяви, че „Коалиция за България" гледа на образованието като на приоритет, който обединява традициите и интересите на целия български народ. Той допълни, че четирите години управление на сегашния кабинет са били продължение на конструктивната образователна политика, поета от предходния кабинет за възстановяване на престижа на българското образование. На срещата бе представен и кандидатът за евродепутат от листата на „Коалиция за България" Ерик Рангелов.