В Стралджа нямали проблеми с предучилищната подготовка на 5-годишните
В Стралджа нямали проблеми с предучилищната подготовка на 5-годишните / сн. общински пресцентър Стралджа

Община Стралджа има възможност за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на децата навършили 5-годишна възраст. На заседанието  на Общинския съвет стана ясно, че родените през 2005 г. и живеещи на територията на общината деца са 156, съобщи Надя Жечева от общинския пресцентър. 

Обхванатите в ЦДГ са 79, (съответно 45 от селищата Стралджа, Атолово, Воденичане, Маленово, Палаузово и Иречеково), от Лозенец - 10,  Зимница и Джинот - 14, от района на Войника - 6 и 4 от района на Първенец, Люлин и Недялско. Възможност за допълнителен обхват в ЦДГ има за групата деца (15) от селата край Стралджа, за още 15 от Зимница и Джинот, както и за 4 деца от Войнишкия район. Формиране на нови две групи ППГ се налага само за 45-те деца от района на Стралджа. 

Съветът даде съгласието си за включване на общината в проекта за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за децата, навършили 5-годишна възраст от учебната 2010/2011 г., като упълномощи кмета да извърши необходимите  действия за включване на община Стралджа в проекта. Решението е във връзка с  писмо на просветния министър до общината и покана за кандидатстване по проекта.

Очаква се приемане на стандарт за издръжка на 5-годишните деца и по този начин да се намалят общинските разходи за издръжка на ЦДГ. Решението ще помогне и създаването на условия за по-добра подготовка на децата за постъпване в първи клас, ще допринесе за социализирането им, включително и на тези, за които българския език не е майчин. Очаква се и намаление на отпадналите от училище деца.