В първия работен ден без подадена данъчна декларация в Сливен
В първия работен ден без подадена данъчна декларация в Сливен / Дарик Сливен, архив

Още в 9,00 ч. сутринта е бил обслужен първият клиент на НАП Сливен през първия работен ден за годината, съобщава Стефка Каменова, връзкси с обществеността в местния офис на приходната агенция. Към 15.00 часа на 2 януари 2014 г. близо 200 човека вече са били посетили салона за обслужване. Все още няма подадени данъчни декларации за доходите от 2013 година, но десетки хора още в първия ден на Новата година направиха справка за здравно-осигурителния си статус.

Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни на интернет страницата на агенцията. Офисът на НАП в Сливен разполага и с хартиени формуляри на годишните декларации за облагане на доходите, но от приходното ведомство съветват своите клиенти да използват декларацията, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това.

Всеки, който иска, може да попълни и подаде своята декларация за облагане на доходите и чрез интернет, подписана с електронен подпис. Електронните услуги за подаване на декларациите за облагане на доходите и за облагане с корпоративни данъци работят от 00,00 ч. на 1 януари 2014 г.

Фирмите декларират корпоративните печалби до 31 март 2014 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият данък. Отстъпка от 1% /но не повече от 1000 лв./ имат тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис до 31 март 2014 г. и внесат корпоративния си данък в същия срок.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. изтича на 30 април 2014 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите.

 

5% отстъпка могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 10 февруари 2014 г. Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.