Учители протестират срещу диференцираното заплащане
Учители протестират срещу диференцираното заплащане / netinfo

С протестна декларация срещу диференцираното заплащане на учителския труд излезе секцията на КТ “Подкрепа” и Независимият учителски синдикат /НУС/ при ПМГ “Добри Чинтулов” Сливен.

“Отказваме да приемем тази безумна система на диференцирано заплащане на труда ни за смехотворни пари от порядъка на 76 лева и то само за 10% от учителите. С тази система на заплащане не става ясно как точно ще се определят най-добрите учители. Има и критерии, които взаимно се изключват. 10 точки се дават на учител, който работи с деца в риск, 10 точки се дават и на учител, чийто ученици участват и се класират успешно на олимпиади и национални състезания. Тези два критерия напълно се изключват, защото всички знаем, че учител, който работи с деца в риск, няма да ги заведе на олимпиада или състезание.

Този пример означава, че никой учител няма да успее да събере необходимия максимум от 100 точки, за да получи увеличение на заплатата от 76 лв.”, заяви Лилия Аджемова – синдикален лидер на КТ „Подкрепа” в елитната гимназия. Според нея, заради ниското заплащане педагогическият персонал в българските училища застарява и това неминуемо ще доведе до липса и криза в образованието след няколко години.