Три сливенски болници се разследват от прокуратурата и ДАНС
Три сливенски болници се разследват от прокуратурата и ДАНС / netinfo

От Териториална дирекция „Национална сигурност" - Сливен е извършена проверка по сигнал, на Директора на РЦЗ - Сливен и Директора на РЗОК - Сливен, съдържащ данни за източване на финансови средства от държавния бюджет посредством изготвяне на документи с невярно съдържание, съобщиха от Окръжна прокуратура Сливен, където материалите по преписката са изпратени с докладна записка.

В хода на извършената проверка са били установени данни за съставяне на документи с невярно съдържание и издаване на неистински документи при отчитане на медицински дейности пред Здравната каса от страна на три болнични заведения със седалище град Сливен. Източници от правоохранителните органи предполагат, че става въпрос за частни лечебни заведения.

Според директора на РЗОК Сливен д-р Андон Василев от териториалното поделение на ДАНС са поискали цялостна информация за извършените от касата проверки на всички здравни заведения и вероятно прокуратурата е решила да образува преписки по тези нарушения, които приличат на престъпления. Поради това д-р Василев не можа да назове имената на трите разследвани болнични заведения.

Доколкото съдържащите се в преписката данни касаят дейността на длъжностни лица в три различни болнични заведения, от Окръжна прокуратура - Сливен е постановено, материалите касаещи всяко болнично заведение да бъдат отделени в отделни преписки.

Две от новообразуваните преписки са изпратени на Районна прокуратура - Сливен по компетентност, с оглед правната квалификация на извършеното деяние по чл.212 ал.2 от НК (документна измама).

По една от преписките, получени по компетентност от Районна прокуратура - Сливен, с постановление от 13 юли е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това че за периода от месец април до месец май 2009 г., в гр. Сливен, в условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на документи с невярно съдържание, съзнателно дал възможност на юридическо лице, да получи без правно основание финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ в размер на около 5 000 лв. Престъплението е квалифицирано по чл.212 ал.2 вр.ал.1 от НК.

По останалите две преписки е възложено извършване на допълнителна проверка.