Традиционен събор на каракачаните в събота и неделя
Традиционен събор на каракачаните в събота и неделя / netinfo

ХVІІІ-ят Национален събор на каракачаните в България ще се проведе в Сливен на 11 и 12 юли. Това съобщи на пресконференция председателят на Федерацията на Културно-просветните дружества на каракачаните в България д-р Коста Къчев. На 11 юли вечерта на Сливенски минерални бани ще се проведе Каракачанско гленди, в което ще се включат изпълнители на каракачански песни от Гърция.

Официалното откриване на събора ще бъде в неделя от 10 часа в местността „Карандила" край Сливен. Свещеник от сливенска епархия ще отслужи молебен за здравето на всички участници. „Основната цел на събора е да се запазят, съхранят и предадат традициите и фолклорът на каракачаните на поколенията", каза д-р Къчев. На „Карандила" ще бъдат показани два обичая - „годеж" и „прожимня" - омесване на сватбена пита, която сватовете разменят помежду си. И тази година ще бъде построен каракачански стан, който включва една голяма колиба с диаметър около 9 метра и една по-малка.

Колибите са подобни на истинските постройки, в които са живеели каракачаните. В по-голямата са живеели семейства с много деца, а в по-малката са съхранявали покъщнината си. Станът се възстановява всяка година преди провеждането на събора, защото вандали го унищожават до основи.
Организирането на събора тази година струва между 25 000-30 000 лв. Парите са осигурени от Община Сливен, Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси,

Министерството на културата и по-големи фирми от Сливен, собственост на представители на каракачанския етнос. Очаква се на събора да пристигнат над 1 000 души от Гърция. Своето участие е потвърдила посланичката на Гърция у нас Данай Команаку. Със свои фолклорни изпълнения ще се включат участници от дружества на каракачаните в България от Казанлък, Карлово, Самоков, Вършец и др. Общо дружествата в страната са 20. Най-вероятно на Карандила ще се съберат повече от 3 000 души.