Тече процедура по предварителен контрол по проекта за водния цикъл
Тече процедура по предварителен контрол по проекта за водния цикъл / Дарик Сливен Архив

Работите по продължаване на проекта по водния цикъл на Сливен вървят в правилната посока. Кметът Йордан Лечков поясни, че в момента тече процедура по предварителен контрол от Министерството на околната среда и водите относно започването на мини-процедури за избор на изпълнител.

След като вече има избор на фирми-изпълнители, следва втория етап от откритата процедура по провеждане на мини-процедури за избор изпълнители по конкретните обекти, включени в съответните ЛОТ-ове. „Става дума за ЛОТ 1 - Техническа инфраструктура и подточките, касаещи водния цикъл на Сливен. Обектът се нарича „Интегриран проект за водния цикъл на Сливен" и е разделен на осем позиции - ЛОТ-ове.

Преди да стартира процедурата по конкретен избор на изпълнител по всяка обособена позиция по обекта, трябва да се изпрати подготвената документация, заедно с техническите спецификации за предварителен контрол от Министерството на околната среда и водите.

Съгласно договора за предоставяне на безвъзмездна помощ и анекса към него, подписан в края на миналата година, общината има това задължение. «Министерството има право да провери тази документация и да изпрати свои представители за участие в комисиите за избор на изпълнители», каза още Лечков. Той допълни, че процедурата е такава, че се изпращат покани към петимата участници по ЛОТ-1. Те са длъжни да подадат оферти, независимо за колко от обособените позиции ще участват. На този етап за предварителен контрол са изпратени пет ЛОТ-а. Това са ЛОТ-2, ЛОТ-5, ЛОТ-6, ЛОТ-7 и ЛОТ-8 , тъй като всичките те са финансирани по Оперативна програма „Околна среда".

„Тук не става въпрос за онези по ИСПА, за които не се знае как ще се извърши финансирането, а това са ЛОТ-ове, включващи водоснабдяване. Има и канализация, но финансирана от ОП „Околна среда", каза още Йордан Лечков.

На 7 февруари трябва да има информация за предварителния контрол. Министерството може да нареди да се прекрати процедурата и да се започне отначало, да изготвят препоръки за отстраняване на нередности и да се продължи напред. Възможно е и да няма забележки.