Стартира проект за хора с увреждания и диабетно болни
Стартира проект за хора с увреждания и диабетно болни / netinfo

16 души обслужващ персонал оказват помощ на хора в Сливен по проект „Грижа в семейна среда за самотно живеещи и хора с увреждания”. Това съобщи директорът на проекта Ели Карамфилова. От тях 10 домашни помощници се грижат за хигиената на хората с ментални заболявания и диабетно болни, почистват и поддържат чистота в домовете им. Социалните асистенти водят болните или възрастни хора до личен лекар и придружават хора с ментални увреждания „от” и „до” работното място.

В момента от тази услуга се възползват 5 жени от „Защитено жилище” в Сливен. Грижат се и за организиране на свободното им време и тяхното социално включване в обществения живот.

Сключени са 84 договора с ползватели на услугата. Те заплащат потребителска такса. Най-ниската цена е 19 стотинки на часа, а най-високата е 1,70 лева. Тя се определя от гарантирания минимален доход, който е 55 лева. Хора с доход под минималния ползват услугата безплатно.

Продължителността на проекта е една година и се организира от Общинската организация на инвалидите в партньорство със Сдружение „Съюз на диабетно болните” в Сливен.