Средствата за компенсации за непълно работно време стигнаха само за две фирми
Средствата за компенсации за непълно работно време стигнаха само за две фирми / сн. областна администрация

Само две предложения за компенсации на фирми и предприятия от икономическите сектори „индустрия" и „услуги" за работниците на непълно работно време от направените седем бяха удовлетворени на заседанието на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, съобщиха от Областна администрация.

Фирмите са подали заявки за компенсация на работниците, които поради свиване на производството са на намален работен ден. Общият брой на преминалите на половин ден работници, за които фирмите искат обезщететия e 222-ма, съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Бургас Кольо Колев. Общата сума, която би трябвало да се изплати за всички е 102 хил. 960 лв. Финансовият ресурс за областта обаче е едва 53 хиляди 760 лева.

В предложението, направено от Агенцията по заетостта са били заложени само тези 53 хиляди, които могат да бъдат разпределени на територията на Сливенска област, а само едната удовлетворена фирма ЗММ Нова Загора е имала нужда от 48 хиляди лева, каза пред Дарик председателят на КНСБ в Сливен Тодор Иванов. По негово предложение Комисията по заетост ще направи писмено предложение до Изпълнителния директор на Агенцията по заетост за допълнително финансиране в размер на 46 560 лв. на всички останали  желаещи и класирани работодатели.

Най-висока оценка получи "УЗО" ООД - 70 т., за 24 работници, като необходимия  финансов  ресурс е 7920 лв. 

Следва  „ЗММ Нова Загора" АД - 65 т.- 101 работници. Необходимият финансов ресурс от 48480 лв. За одобрените декларации на работниците и служители на работодател ЗММ, не достигат още 2640 лв.

Средствата в размер на 600 милиона, отделени за поощряване на заетостта са много малко в сравнение с миналата година, когато са били предвидени 6 пъти повече. Оправданието е кризата, каза Тодор Иванов и добави:

За това има ли финансова или икономическа криза в България не е момента да спорим, но мерките, които се предприемат на пазара на труда и средствата за тях са малко и не достигат. Вероятно правителството ще намери начин с други средства да укрепи икономиката и да излезе от ситуацията.