Средновековно сребро откри проф. Китов при разкопки на тракийска могила в Сливенско
Средновековно сребро откри проф. Китов при разкопки на тракийска могила в Сливенско / netinfo

10 сребърни пръстена, 1 халка, 3 гривни и чифт сребърни обеци са открити при сондажни проучвания в тракийска могила между сливенските села Тополчане и Калояново от експедицията на археолога проф. Китов. Сребърните накити са открити в гробовете на три жени.

„Наблизо е имало средновековно селище, съществувало през 13 – 14 век,” каза пред Дарик проф.Китов. Според него не било необичайно през Средновековието да се извършват погребални ритуали върху тракийски могили. Китов уточни, че в един от гробовете са намерени по-голямата част от сребърните накити. Те вероятно са принадлежали на богата българка. След разкриването на първия пласт разкопките продължават с разкопаване на следващите исторически пластове. Намерените предмети вече са в Сливенския исторически музей.

От днес започват разкопките на 12 тракийски могили в Сливенско от изследователския екип на археолога проф.Георги Китов.  Проучванията обхващат тракийски могили в землищата на пет сливенски села- Тополчане, Калояново, Трапоклово, Горно Александрово и Блатец.