„СПРИ и се прегледай” днес в Ямбол
„СПРИ и се прегледай” днес в Ямбол / www.balkanec.bg

Автобус, оборудван с мултимедия за прожектиране на информационни клипове и филми за ранна диагностика на онкологични заболявания ще бъде разположен в градския парк в Ямбол.

Днес от 10 часа пред страничния вход на зала „Диана” всеки ще може да се прегледа. Ще бъдат раздвани и информационни материали.

Проектът цели въвеждане на модел за ранна диагностика на онкологични заболявания и по-специално рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот.

До края на годината по проект „СПРИ и се прегледай" ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи до здрави хора, които не проявяват симптоми на заболяването, но попадат в рисковите възрастови групи (25-60 г. за рак на маточната шийка, 50-69 г. за рак на гърдата и над 50 г. за рак на дебелото и правото черво).

По време на кампанията хората ще имат възможност да разговарят със специалисти в областта на скрининга, както и с представители на Регионалните здравни инспекции, които администрират проект „СПРИ и се прегледай" на регионално ниво.