/ БГНЕС, архив
Служителите на РЗОК-Сливен излязоха на едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа днес, съобщиха от регионалната структура. Те държаха плакати с надписи "И за нас има инфлация", "Няма да мълчим повече", "Инфлацията е бич и за нашите семейства".

Така стачкуващите се присъединяват към колегите си в цялата страна, които настояват за по-високи заплати и увеличаване числеността на щатния състав.

Исканията им са свързани с извършената реформа и преминаването от 1 юли 2022 г. на дейността по заплащане, предоставяне и контрол на медицинските изделия, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хора с увреждания (МИПСПС) към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Необходимо е да са осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности, както и допълнителни средства в бюджета на НЗОК в размер на 10 милиона лева, а не само на 4 милиона, както са заложени в настоящия Закон, се посочва в съобщението.

От РЗОК-Сливен остават в стачна готовност и предупреждават, че ако не бъдат чути, ще преустановят плащанията към договорни партньори на НЗОК.
БТА