Сливен преклони глава пред Христо Ботев
Сливен преклони глава пред Христо Ботев / Дарик Сливен

С общоградско поклонение Сливен почете 2 юни – Деня на Ботев. Стотици граждани и гости на града се събраха на пл. „Хаджи Димитър”, за да сведат глави пред подвига и безсмъртието на българския поет и революционер и пред саможертвата на борците за свобода и независимост на България. Точно в 12.00 часа сирените оповестиха минутите, в които цялата страна почита героите си.

„Ботев е легендарна фигура в нашата история. Могъщ интелект, остро перо и изключителна смелост са белязали характера на този българин. Личности от неговия ранг са в основата на националното ни самочувствие и самосъзнание. Години след гибелта им, ние имаме нужда да сведем глави пред подвига им. Ние, днешните българи, имаме нужда да се опрем на тяхната сила. За да се почувстваме част от нация, преминала през трудности, но оцеляла, благодарение на силата и проницателността на своите водачи, на вярата на своя народ“, каза кметът Кольо Милев в словото си по повод честването.

За да отдадат своята почит, на поклонението присъстваха още народните представители от Сливенски избирателен район Таско Ерменков и Мария Белова, зам.-областният управител на област Сливен  Камен Костов, зам.-председателите на Общински съвет – Сливен Борислав Павлов и Ганка Василева, общински съветници,

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета инж. Кольо Милев, министърът на земеделието Десислава Танева, депутати, представители на държавни институции, политически партии, организации, учебни заведения и много граждани.