Сборник от чудотворни икони
Сборник от чудотворни икони / netinfo

Излиза от печат сборник на Дарин Алексиев с най-известните чудотворни икони, съобщи Сливенският митрополит Иоаникий, който е главен редактор на сборника. Сред иконите има и четири от Сливенска епархия – на Света Богородица от Несебър, на Свети Апостол евангелист Йоан Богослов от Карнобат, на Свети Георги Победоносец от Поморийския манастир и на Свети Георги от Ямбол. Сборникът съдържа икони, пазени в Старозагорска, Пловдивска, Ловчанска, Неврокопска и други епархии.

Сборникът се докосва до тайнственото. „Това общество се нуждае от духовност и вдъхновение и окуражаване. Една икона върши чудеса, защо на едни върши, а на други не? Зависи от нашата любов, вяра и желание. Когато те са налице, тогава стават чудесата. Не може за един бездушен, слабо вярващ или не вярващ иконата да чудотвори. Когато си отвориш сърцето и молиш искрено да бъдеш спасен, тогава силата се изявява.

Когато бяхме в Ловеч за10 години от хиротонията на митрополит Гавраил и там бе изнесена иконата на Свети Архангел Михаилу, много почитана през Руско-турската овободителна война. Бях възхитен от тази икона. Тя излъчва чистота и святост на ангелското лице”, изрази възторга си дядо Иоаникий.

Реплика от тази чудотворна икона също присъства в сборника.