РЗИ Ямбол препоръчва: Хората от засегнатите от наводненията селища да не пият вода от чешмите
РЗИ Ямбол препоръчва: Хората от засегнатите от наводненията селища да не пият вода от чешмите / DarikNews.bg, архив

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в Ямболска област и получената  информация от ВиК – Ямбол от Регионалната здравна инспекция са взели проби от различни водоизточници. От Инспекцията съобщават, че взетите водни проби на 8 и 9 декември от с. Маленово, община Стралджа не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, по химични и микробиологични показатели. Водата от водоема е изпусната, извършено е саниране и след напълване на водоема с вода, ще се вземат отново проби. Разпоредено е увеличаване на остатъчния хлор.

Взетите водни проби на 9 декември от с. Гълъбинци, община „Тунджа” също  не отговарят на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по химични и микробиологични показатели. Разпоредено е увеличаване на остатъчния хлор.

На 8 декември са взети проби и от водоизточника в село Трънково, общ.Елхово. Те показват, че водата не отговаря на нормите за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по микробиологични показатели. На 9 декември река Тунджа е заляла  кладенците на селото и е преустановено водоподаването. От ВиК – Ямбол са осигурили водоноска за населението.

Поради създалата се обстановка водата за град Ямбол е с влошени качества – по показателите мътност и манган.

Уведомени са областният управител и всички кметове на засегнатите населени места и са дадени указания, относно ползването на вода за питейно-битови цели. От здравната инспекция препоръчват да се поставят филтри от марля с памук на чешмите в домакинствата; да се избягва консумацията на вода от чешмите за пиене и готвене, като за тези цели се ползва бутилирана вода. Поради съществуващ риск от замърсяване от наводненията, да се преустанови ползването на водата  от местни водоизточници в засегнатите населени места. Да не се консумират храни със съмнителен вид. При възникване на оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт - диария, гадене и повръщане, веднага да се търси лекарска помощ. Трябва да се спазва и добра лична хигиена.

Служителите от Регионалната здравна инспекция в Ямбол продължават да следят състоянието на водоснабдяването и при възникване на промени  в  качествата на водата ще бъдете уведомени своевременно.

От общинска администрация – Ямбол допълват, че при взетите днес проби от питейната вода на областния град са констатирани отклонения по показателите мътност 3 (при норма 1,0) и манган 200 мг/куб. дм (при норма – 50 мг/ куб. дм).

При тези показатели следва гражданите да не използват водата за пиене и приготвяне на храна, допълват от общината. За детските заведения, училищата и болничните заведения е осигурена бутилирана вода. Мерките се прилагат до допълнителна указания от страна на РЗИ – Ямбол.