Прокуратурата обвинява кмета на Ямбол във финансови злоупотреби
Прокуратурата обвинява кмета на Ямбол във финансови злоупотреби / netinfo

Окръжната прокуратура в Ямбол обвини кмета Кирил Тодоров в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Според обвинителния акт е причинена финансова вреда на общината в размер 126 461 лв. и 60 стотинки.

Според обвинителния акт на 24 октомври 2004 година за ремонт на главния тласкател на Ямбол са отпуснати 148 430 лв. от Комисията за защита на населението от бедствия и аварии. От обвинението твърдят, че кметът разделил парите и така заобиколил Закона за обществените поръчки, за да може сумите да не преминават праговете.

Правят се два конкурса с оферти. Единият е за доставка на материали, а другият за извършване на ремонта. И в двата конкурса се явяват по три фирми. Комисия преценява, че най-изгодно е тръбите да се доставят от сливенската фирма “Милтрейд” ООД. Два дни по-късно на сливналии срещу представена фактура са приведени 35 938,80 лв. с ДДС. За ремонтните работи по тласкателя отново са събрани три оферти. Като най-изгодна е преценена офертата на 27-годишната Графиня Жекова ЕТ ”Стройкомерсгруп 2004-Графиня Жекова”.

Кметът подписва договор с фирмата и авансово, пак срещу фактура, по банков път са приведени 32 535 лв. Според обвинението Графиня Жекова, не е подписвала нито оферта, нито договор, нито фактура. Парите са изтеглени с пълномощно от баща й. После срещу комисионна били предадени по някаква верига, твърди обвинението.

В средата на декември 2004 година е съставен протокол за извършен ремонт на тласкателя. Основавйки се на протокола, общината привежда на Графиня Жекова още 75 915 лв. и 18 000 лева ДДС. Фирмата, обаче не е не е регистрирана по ДДС. Парите набързо са изтеглени, пак с пълномощно. Че е извършен ремонт се установява с констативен протокол.

Според специалисти, обаче са отпуснати средства само за една трета от обекта, затова той е и незавършен. От Комисията за защита на населението по бедствия и аварии са поискани още пари, но нови постъпления няма. Всъщност това била и причината Ямбол да си няма нов тласкател. Независимо от крайния резултат и решението на магистратите, остава безспорен факта, че Кирил Тодоров е първия ямболски кмет, който ще застане пред Темида.