Проф. Елена Хайтова и Никола Гигов посетиха Стралджа
Проф. Елена Хайтова и Никола Гигов посетиха Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

Проф. Елена Хайтова и Никола Гигов посетиха Стралджа по покана на Сдружението "Приятели на литературата "П.Кр.Яворов". На срещата присъстваха културни и читалищни дейци, музейни работници, кметове и кметски наместници, учители, ученици.

Никола Гигов,  носител  и на наградата "Яворов", цитира част от стихотворението станало причина и повод за това отличие "...лесно се петнят поети, трудно Яворов се ражда". Той разказа за тежката съдба на бежанците от Западните покрайнини, за живота на българина Орфей и за достойния и героичен Спартак, на които са посветени голяма част от книгите на Никола Гигов.

"България е държавата на духа!" повтори гостът, определяйки като водеща за своето творчество мисълта "Летим към чуждото, пълзим към родното!". Той представи пред стралджанци няколко от книгите си.

Проф. Елена Хайтова припомни заветите на баща си Николай Хайтов за чистотата и опазването на българския език, за гората и българската природа, за гробът на Левски, за неугасимата бащина обич към род и родина. "Моят баща беше болен от болестта,  наречена всенародна любов", повтори тя.

 

"Днес, с вашето присъствие тук, Стралджа има своя духовен празник!" - каза в обръщението си към гостите кметът на общината Митко Андонов. Той поднесе като подарък алманаха  "Ако нямаш мечти...", заедно с диск на оркестър "Стралджа" и пожеланието за нови срещи.