През юни стартира втората експедиция ТЕМП
През юни стартира втората експедиция ТЕМП / netinfo

Археологът д-р Георги Китов е обходил заедно със специалисти от Регионален исторически музей – Сливен всички могили на територията на общината, съобщи Николай Сираков – заместник ръководител на експедиция ТЕМП. Целта на огледа е била да се набележат могилите, които ще се разкопават през това лято от експедицията. Престои в края на април и началото на май да се направят геодезически заснемания на могилите, след което ще се реши върху кои археолозите ще работят.

Втората експедиция ТЕМП вероятно ще стартира в средата на юни и ще продължи около три месеца. „Трудно можем да прогнозираме какво можем да открием тази година при разкопките, но имаме надежда за успех. Общината ни подкрепя и е факт, че от доста години такова отношение на местната власт към музея не е било засвидетелствано” – каза още Сираков. Според него разкопаните през миналото лято могили се охраняват добре от полицията, което възпира иманярските набези.

И това лято от страна на Регионален исторически музей в ТЕМП ще участват Николай Сираков и Иван Иванов, а д-р Китов ще доведе свои сътрудници.