През септември или октомври показват намерените край Сливен уникални предмети от тракийската цивилизация
През септември или октомври показват намерените край Сливен уникални предмети от тракийската цивилизация / netinfo

Изображение на кентавър, което е по-хубаво и от това на Панагюрското златно съкровище се вижда върху един от сребърните ритони, открити от експедиция ТЕМП в тракийски могили край Сливен. „Той е истински, жив човек, с протегната ръка, пръстите на която са дадени по отделно” – каза д-р Китов, който е ръководител на експедицията. „Натъкваме се на неочаквани неща при реставрирането на намерените находки в тракийските могили край Сливен”, допълни Китов

Върху втория от ритоните се е показало изображение на девойка, която размахва бойна брадва. Според д-р Китов досега изображения, подобни на това, е имало само в гробницата на Филип Мадеконски във Вергина и в Александровската гробница. На ритона се вижда девойка, вероятно богиня, която високо е вдигнала брадва и замахва с нея. Двата сребърни ритона бяха открити при разкопките на „Далаковата могила” край Сливен.

В ателието на Регионален исторически музей продължава работата на реставраторите.

От утре, 3 август, се подновяват разкопките на експедиция ТЕМП, съобщи за Дарик директорът на Регионален исторически музей Георги Кюпчуков. Той допълни, че намерените и реставрирани тракийски находки вероятно ще бъдат показани през септември или октомври във временна изложбав музея.

Поради тромавата процедура едва през ноември ще започне закупуването и поставянето на бронирани витрини, където да се нареди постоянна експозиция в уникалните предмети. Общински съвет Сливен отпусна 800000 лева за покупката на витрините.