Празнични прояви за Коледа и Нова година в община Сливен
Празнични прояви за Коледа и Нова година в община Сливен / Дарик Сливен, Архив

Наситен на прояви е празничният месец декември в община Сливен. През целия месец се провеждат редица културни мероприятия, съобщи Дора Ескидарова - н-к отдел „Култура" в общината. На 14 декември с коледен концерт ще бъде отбелязана кръгла годишнина на клуб „Ритъм" и приятели под мотото: „20 години път до блясъка на звездите". Концертите във Военния клуб ще са два, тъй като децата на Клуб „Ритъм" са много, много са и желаещите да ги чуят и да се присъединят към празника. Първият концерт е от 16:00 ч. с малките изпълнители на клуба, а от 18:30 ч. е концертът на големите.

Читалищата от общината, също на 14 декември, в зала „Зора" ще изнесат коледен концерт. На следващия ден в залата на Военния клуб ще бъде отбелязана 125-годишнината от създаването на Военния духов оркестър. На 16 декември в изложбената зала на „Сирак Скитник" от 18.00 часа ще бъде представена традиционната изложба за Сливен под надслов „Сливен, който обичам".

Същият ден в зала „Зора" отново от 18.00 часа е коледният концерт на Симфоничен оркестър - Сливен и Смесен хор при читалище „Зора". От 19.30 часа е премиерата „Ромео и Жулиета" на Драматичен театър „Стефан Киров" .

На 17 декември от 11.00 часа е „Коледното утро" за децата, участници в школите на читалище „Зора". Премиерата „Зимен празник" на Държавен куклен театър ще бъде представена на 18 декември от 11.00 часа. На 20 декември ще бъдат обявени победителите в шестия благотворителен конкурс за коледна картичка. Награждаването ще се състои в салона на зала „Сирак Скитник"  в 11.00 часа. В 18.00 часа в зала „Зора" ще се състои концерт на Държавен ансамбъл за народни песни и танци със специалното участие на солистката Ваня Вълкова.

В зала „Май" на 22 декември от 10.00 часа ще бъде представена съвместната кулинарна изложба-базар „Коледа в Европа". Инициативата е на Гимназията по хотелиерство и туризъм и общината, информира Ескидарова. Ще бъдат представени типични коледни асортименти от Англия, Франция, Германия и България.

Празнична света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий на 25 декември от 9.00 часа в Катедрален храм "Свети Димитър" , а от 12.00 часа е коледното веселие. То ще се състои на площад „Цар Освободител" с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Браво" , детски танцов ансамбъл „Българче" при Второ основно училище „Христо Ботев".

На следващият ден проявите продължават с фолклорния  събор "Зимни празници в Мечкарево".

И тази година е предвидено програмата да завърши на 31 декември с общоградско веселие на площад „Хаджи Димитър", наречено „Заедно в Новогодишната нощ" с участието на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен , духов оркестър „Надежда" и празнични илюминации.