Повдигнаха обвинение срещу задържаното за убийството в Драгоданово момче
Повдигнаха обвинение срещу задържаното за убийството в Драгоданово момче / Gulliver/Getty Images

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна обвинение на 16-годишното момче от село Драгоданово, задържано за жестокото убийство на 74-годишен дядо. Обвинението е за извършен грабеж,  придружен с убийство. Установено е отнемане на сумата от 11, 60 лева от пострадалия, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Виолета Калайджиева. Събират се необходимите доказателства, назначена е съдебно-медицинската експертиза. Мярката за неотклонение на задържания е удължена за срок до 72 часа, очаква се съдът да му наложи постоянен арест.

На 17 януари е получен сигнал за открит мъртъв у дома си 74-годишен мъж от Драгоданово. При извършената аутопсия  е установено, че смъртта е настъпила вследствие на тежка черепно мозъчна травма, причинена насилствено. След предприетите незабавни действия полицейските служители са установили и задържали извършителя, момче на 16 години от същото село.

Момчето е ученик в 9 -ти клас в Професионална гимназия по механотехника в Сливен. Преди това е бил ученик в село Блатец и две години заради кражби е бил в Социално-педагогически интернат във варненско село, съобкщи за Дарик кметът на Драгоданово Стойко Патарев. Той разказа, че родителите на младежа са разделени. Преди да извърши убийството, същия ден след полунощ се е опитал да влезе в друга къща, но собственикът, също възрастен мъж , се обадил на познат. След това е влезнал в друг имот, собственост на семейство инвалиди. Те живеели в пристройка на къщата. От втория етаж на къщата момчето е откраднало чифт маратонки и 3 бутилки олио и е подпалил комарника. Семейството също се обадило на познат, чувайки разговора им момчето избягало.

Прибирайки се към дома, около 5 часа сутринта, видял дядото в двора на къщата му. Взел дървен кол и го убил, катооткраднал от жертвата 11.60 лева. „Хората в селото са уплашени и живеят в страх“, коментира Патарев. Той каза, че убитият е стар ерген, от роднините има жив само братовчед, също възрастен. В селото живеят 630 души.