Полският културен  институт гост на галерия „Руси Карабиберов” – Нова Загора
Полският културен институт гост на галерия „Руси Карабиберов” – Нова Загора / Ренета Стефанова

Полският културен институт гостува на новозагорската художествена галерия „Руси Карабиберов" с уникална изложба „Сатирикон", това съобщи за Дарик уредникът на галерията Иван Стоянов. Тя е експонирана в голямата зала и ще гостува до началото на септември.

 Любителите на изкуството могат да се насладят на наградените творби на конкурса от периода 1979-2008г. В Полша легницкият САТИРИКОН е изключителна проява без конкуренция, а в света си е извоювала своето място, причислява се към 10-те най-добри фестивали. Федерацията на организациите на художниците му присъжда максимална оценка „5 звезди".

Инициатор на САТИРИКОН през 1977 г. са легничанинът Анджей Томялойч и вроцлавянинът Роберт Шецувка. Първоначално САТИРИКОН е проява с месно значение - изложба рисунки на вроцлавски художници, но през 1978 г. разширява мащаба си и се превръща в национална изложба-конкурс за сатирични рисунки. В продължение на години Легница е първото и единствено място за среща на полските творци на сатирата, а самият САТИРИКОН съществено допринася за популяризирането на сатиричната рисунка в Полша.

През следващите години САТИРИКОН обогатява програмата си и разширява своя обсег. През 1985 г. Националната изложба на сатирични рисунки официално е обявена за международен конкурс.

Днес Международната изложба САТИРИКОН е конкурс, открит за художници, графици, скулптори, плакатисти и фотографи. Досега в Легница творческите си постижения демонстрират Ерик Липински, Шимон Кобилински, Збигнев Юйка, Анджей Млечко и редица други.