Нови успехи на ученици от ПМГ „Д. Чинтулов”
Нови успехи на ученици от ПМГ „Д. Чинтулов” / Дарик Сливен, архив

 

Второ място в страната на националната олимпиада по биология и здравно образование заслужи Димитър Каразапрянов от VІІІ клас на ПМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен, съобщават от училището. В челната десетка във възрастовата група ІХ клас е друга ученичка на Сливенската гимназия - Марина Димитрова.

Олимпиадата се проведе в периода 3-5 април 2013 г. във Враца. В нея взеха участие 120 ученици от 48 училища от 35 населени места, селектирани след два предварителни кръга – общински и областен. Димитър е на минимална разлика от първия в класирането – възпитаник на ПМГ - Казанлък. Марина, която влезе в състезанието с 28-ми резултат от 30 участници, успя да се придвижи с 18 места напред. Участниците се състезаваха в два тура - теоретичен и практически. Техните знания в областите зоология, ботаника, биохимия, генетика, клетъчна и тъканна биология бяха оценявани от национална комисия от 11-членен състав с председател доц. д-р Албена Йорданова от Медицинския факултет на СУ „Климент Охридски

Учителят, който подготвя Димитър и Марина в ПМГ „Добри Чинтулов“ за олимпиадата, е Росица Делчева, с която са проведени предварителни разговори за участието на Димитър Каразапрянов в състава на националния отбор за Европейската олимпиада по природни науки.