Над 5 000 лева са даренията на Националните училища по фолклор Котел и Широка лъка
Над 5 000 лева са даренията на Националните училища по фолклор Котел и Широка лъка / netinfo

5 040 лева бяха събрани и дарени на Националните училища по фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка за закупуване на музикални инструменти и сценични костюми, след концерта на учениците от тези две училища на сливенска сцена в Драматичен театър „Стефан Киров“.

Концертът бе организиран от чета „Хаджи Димитър“ Сливен, с войвода Калоян Ганев. Пред препълнената зала възпитаниците на единствените по рода си училища в страната изпълниха танци от различните фолклорни области в страната. С изпълнението на „Излел е Дельо хайдутин“ от ученици от Широка лъка залата бе изправена на крака, а след това родопските гайдари допълнително вляха емоции.

Възпитаниците на националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Котел започнаха своето представяне с възстановка на отбраната на Котел от кърджалийските набези. Публиката видя и чу уникални изпълнения на традиционни фолклорни инструменти – гъдулка, гайда, тамбура, кавал, акордеон, тъпан и се наслади на невероятните гласове на момичетата и момчетата от двете училища.

В края на концерта публиката отново бе изправена на крака с общо изпълнение на двете училища на песента „Боят настана“, където типично по хайдушки се развя байряк и екнаха пушки.

„Това, което видяхме тук на сцената в Сливен ме кара да си мисля, че българската кауза не е загубена, че нашият род и родина имат бъдеще. Благодарение на такива талантливи деца, българския дух и традиция ще бъде съхранена във времето. Ето защо се прекланям пред таланта и борбеността на учениците и учителите от тези две училища и обещавам, че с каквото мога аз и моята чета „Хаджи Димитър“ ще им помагаме и за напред. Благодаря и на вас, моите съграждани, че отворихте сърцата си за тези деца и дарихте частица от вашия български дух, за да може те да продължат да изучават, разпространяват и подържат жив нашия фолклор!“ С тези думи войводата на четата организатор „Хаджи Димитър“ Калоян Ганев се обърна към участниците и публиката в залата.

„От години двете училища искахме да се съберем заедно на една сцена. Днес това се получи в Сливен благодарение на желанието на един родолюбив българин – войводата Калоян Ганев, неговата чета „Хаджи Димитър“ и на вас сливенските граждани,“ заяви директорът на НУФИ „Филип Кутев“ Мария Градешлиева.

„Няма по-хубаво от това човек да познава своя традиция и култура. С този жест към двете национални фолклорни училища сливналии отново доказахте, че не случайно от тук са тръгнали много родолюбиви българи, имало ги е, има ги сега  и вярвам, че продължава да ги има и за вбъдеще,“ каза от своя страна директорът на Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка Стоянка Тенова.

В знак на благодарност децата от двете училища подариха на войводата Калоян Ганев ръчно изработено текстилно пано от ученик от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен.