Над 2000 нарушения на трудовото законодателство в Сливенска област
Над 2000 нарушения на трудовото законодателство в Сливенска област / netinfo

2292 нарушения на трудовото законодателство са установили инспектори от „Инспекция по труда" в Сливен през третото тримесечие на годината. Извършени са 618 проверки.

Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1469. Приложени са общо 2161 принудителни мерки, в т. ч. дадени предписания на основание Кодекса на труда - 2144, спрени машини и съоръжения - 14 , отстранени от работа работници - 3-ма поради липса на правоспособност.

Съставени са 133 акта за установени нарушения на трудовото законодателство и нормите, регламентиращи здравословните и безопасни условия на труд. Това съобщи директора на инспекцията Ирена Иванова.

Запазва се тенденцията нарушенията по заплащането на труда да са:незаплатен нощен труд, официален празник, допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

През отчетния период са постъпили 9 искания, сигнали и запитвания. Всички те са решени в срок. Повечето жалбоподатели са с прекратени трудови правоотношения. През периода са извършени 25 съвместни проверки с представители на различни институции.

Съвместните проверки с представители на полицията гарантират сигурността на инспекторите по труда и спомагат за по-бързото им приключване. Реализирани са 2 проверки с представители на синдикалните организации, уточни още Иванова.

През тримесечието са постъпили 11 искания за издаване на разрешение за работа на непълнолетни лица. Издадени са 10 такива и 1 отказ.