Над 100 000 лева годишен данък е платил ямболлия
Над 100 000 лева годишен данък е платил ямболлия / netinfo

Над 100 хиляди лева е най-голямата сума на платен годишен данък за облагане доходите от миналата година, обявиха от офиса на НАП в Ямбол. 57 хиляди лева е платил друг жител на областта с високи доходи. Следват го физически лица, внесли данъци от 13 хиляди и 12 хиляди лева.

587 млн. лв. доходи от наеми и хонорари са декларирани в подадените до този момент годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна. От тях 177 млн. лв. са посочените във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имуществото. Останалите 410 млн. лв. са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти-изпълнители и др. В същото време двадесетимата най-богати българи до момента са декларирали общо 16 млн. лв. доходи по трудови правоотношения. Първият от тях е с годишен доход от близо 4 млн. лв.

До момента в офиса на НАП в Ямбол са подадени малко над половината от очакваните декларации за облагане на доходите. Ден преди края на кампанията – 2 май, в НАП Ямбол са приети 6400 декларации. Над 600 от тях са пристигнали по електронен път, а още толкова по пощата с обратна разписка. Най-много граждани – 75%, са предпочели да подадат формулярите си на място. От НАП съветват хората, които така или иначе са посетили офис на агенцията, да се възползват и да вземат своя Персонален идентификационен номер (ПИК). Този код дава дистанционен достъп до някои услуги на НАП, без да е необходимо закупуването на електронен подпис.