Мъжко жури оцени вкусотии на жени кулинари
Мъжко жури оцени вкусотии на жени кулинари / Общински пресцентър Стралджа

Кулинарна изложба организираха кметството и читалището в стралджанското село Тамарино. В ролята на домакини Недялка Владева, кметски наместник на селото, и Стойка Маринова, председател на читалището, отправиха поздравление към участниците и изразиха увереността, че никой няма да бъде пренебрегнат от журито.Със свои блюда присъства и англичанката Вера Брайън, което превърна конкурса в международен.

„Салати, ястия и десерти трябваше да оценяват мъжете-гости на тържеството. Признавайки, че любовта на мъжете минава през стомаха, те съсредоточени, сериозни и много отговорни към задължението да дадат обективни опитваха от бобената и руска салата, от тулумбичките и еклерите,  потиха се докато режат от  бухналата погача и сватбарското пиле, облизваха пръсти след хапката от винения кебап и лазанята… До един се оказаха естети на масата, защото пожелаха първо очите им да се „нахранят” с красотата на блюдата. Докато примляскваха сладко-сладко  мъжете уточниха, че в Тамарино най-често приготвяните ястия са мусака и сърми” – разказва Надя Жечева от пресцентъра на  община Стралджа. Според нея, всички семейства в селото са сериозни ценители на блюдата с кисело зеле и свинско и допълва, че докато мъжете обикаляли ястията, майсторките на ястията през това време нежно отпивали от аператива и търпеливо, с леко смущение очаквали оценките.

След консултации, обсъждане, препоръки и видимо възхищение от богатата маса, мъжете най-сетне обявиха решението си. Наградата за най-добра майсторка в кулинарията получи Кина Димова Петрова, след нея се наредиха Елка Христова, Недялка Владева, Иванка Нейчева и Вера Брайън. Организаторите направиха така, че за всички участници да има подарък.

„Това е най-вкусното, най-пивкаво и с международно участие мероприятие, посветено на Празника на Общината”, подчерта в своето поздравление Кольо Пехливанов, гл.експерт „Култура” при община Стралджа, който поднесе специалните пожелания от името на кмета Митко Андонов.

С ръкопляскания беше посрещнато признанието му, че много обича да готви за богове, което в семейството му било репликирано: „Кога най-сетне ще ни сготвиш като за хора!” Последва идеята да се организира и състезание на майсторите на питиета, на което жените да дегустират.

 

Кулинарният празник продължи с обща веселба и приятна разговорка.