М. Григорова: Недоумявам защо предложените промени не бяха приети?
М. Григорова: Недоумявам защо предложените промени не бяха приети? / Дарик Сливен, архив

Общинският съветник от ГЕРБ Мария Григорова направи предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Тя изрази недоумение от факта, че предложението не бе подкрепено, тъй като повече от година местният парламент нарушава настоящия правилник. „Недоумявам защо колегите не възприеха тези предложения. Според мен е чисто противопоставяне, защото предложението се прави от мен и политическата сила, която представлявам.  Струва ми се, че се отнесоха ревниво, може би те искаха да направят тези промени, но защо не ги направиха досега?” – коментира Григорова. Тя допълни, че е работила по промените през месец август, получила е подкрепа от групата на ГЕРБ и е вложих много сила и енергия. „Говорих с колегите и от другите групи преди 14 дни, когато внесох предложението си, ако имат някакви идеи, да говорим, да обсъдим детайлите… Смятам, че нищо лошо и смущаващо не предложих в този проект”, каза Григорова.

Направените предложения за промени в Правилника са свързани най-вече с въвеждането на електронната система за провеждане на заседанията на Общинския съвет. Мария Григорова бе категорична, че промените ще доведат до подобряване на организацията на работа на местния парламент и неговите комисии.

«В неформални разговори със съветниците сме стигнали до извода, че трябва да има промяна в Правилника. Започнахме разговори в тази посока и намирахме слабости в работата на постоянните комисии. Не е тайна, че те имат 13-14 членове, а на заседанията присъстват 5-6 човека. 90 процента от комисиите заседават без кворум и решенията се взимат незаконосъобразно. Председателстващите тези комисии, както и секретарите, са принудени да подписват документи с невярно съдържание, които стигат до органите, които упражняват контрол върху нашата работа. За да избегнем това, направих предложение - 10 минути след започване на заседанието да могат да се вземат легитимни решения от наличния състав», допълни Григорова.

Тя предлага още предложения за решения, по които няма становища на постоянните комисии, да не се включват в проекта за дневен ред. Освен това, за заседанията на постоянните комисии и дневния им ред да се уведомяват вносителите на проектите за решения, както и кмета на общината, който осигурява присъствието на представител на администрацията. Предложения, на които не са отстранени констатираните нередности да не се включват в дневния ред на заседанието на Общинския съвет и други предложения за промени.

 

„Друго предложение, което смути администрацията е следното – предложение, което два пъти не е гласувано, да не влиза в дневния ред в рамките на шест месеца, за да не ни се предлагат на всяка сесия едни и същи предложения. По този начин ще мотивираме администрацията да ни поднася годни за вземане на решения предложения”, заяви още Мария Григорова.